2-4 Οκτωβρίου 2015

Το 2ο Διεθνές Συνέδριο Σημειωτικής και Οπτικής Επικοινωνίας που διεξάγεται από 2 έως 4 Οκτωβρίου 2015 στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λεμεσό, αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης επιτυχημένης προσπάθειας που διοργανώθηκε πριν από τρία χρόνια από το ΤΕΠΑΚ, και έχει ως στόχο τη διάδοση της επιστημονικής μελέτης και του σχεδιασμού για την Οπτική Επικοινωνία μέσα από το χώρο των σημείων. Με την προκλητική αλλά και προφητική θεματική «Η κουλτούρα της σαγήνης [η σαγήνη της κουλτούρας]», φιλοδοξεί να προβάλει την πολιτισμική διάσταση των επικοινωνιακών συστημάτων, γλωσσικών και μη. Μέσα στο σαγηνευτικό, μετα-οικονομικό περιβάλλον της κρίσης, οι σημειωτικές πτυχές και η ισχύς της «σαγήνης» στην οπτική επικοινωνία, προσπαθούν να πείσουν ή ακόμα και να χειραγωγήσουν το θεατή να δράσει θετικά ή αρνητικά, με επακόλουθο έναν χώρο όπου αναδεικνύονται ακραίες καταστάσεις και όπου τίθενται, περιστασιακά, ακόμη και ηθικά διλλήματα.

Η κουλτούρα της σαγήνης [η σαγήνη της κουλτούρας], ως μηχανισμός γοητείας και έλξης, χωρίς να έχει απαραίτητα σεξουαλική προέκταση, συναντάται συχνά σε στρατηγικές επικοινωνίας και προσέγγισης της μαζικής κουλτούρας και του λαϊκού πολιτισμού.

Σκοπός του συνεδρίου που συνδιοργανώνεται από την Κυπριακή Σημειωτική Ένωση, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών είναι να εξετάσει μέσα από τη σημειωτική προσέγγιση τον τρόπο με τον οποίο γλωσσικά (κείμενο/τυπογραφία), μη γλωσσικά (εικόνα), ηχητικά και κινησιολογικά σημεία συνεργούν για τη σύνθεση ‘σαγηνευτικών’ μηνυμάτων στην οπτική επικοινωνία, και θέτουν ερωτήματα του τύπου ‘ποιός είναι ο σαγηνευτής’ και ‘ποιοί σαγηνεύονται από τα πολυσημειωτικά/πολυτροπικά μηνύματα’. Με συμμετοχή επιστημόνων (σημειολόγων, επικοινωνιολόγων και ειδικών στην οπτική επικοινωνία) από 14 χώρες και με κεντρικούς ομιλητές καταξιωμένους σημειολόγους από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία και την Ελλάδα, το συνέδριο φιλοδοξεί να τοποθετήσει για τρεις ημέρες την Κύπρο στο επίκεντρο των επιστημονικών διεργασιών για τη σημειωτική και την οπτική επικοινωνία και την επιστημονική τους μελέτη, θεωρητική και εφαρμοσμένη.

Επιπρόσθετα, για πρώτη φορά, το συνέδριο φιλοξενεί έκθεση με 23 αφίσες από καταξιωμένους σχεδιαστές. Η έκθεση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς προβάλλει εφαρμοσμένο έργο το οποίο ερμηνεύει τη θεματική του συνεδρίου, μεταβαίνοντας από τη θεωρία στην πράξη με τρόπο δημιουργικό και ευφάνταστο. Η αντιπαραβολή και η συνύπαρξη της επιστημονικής έρευνας με το γραφιστικό σχεδιασμό αποτελεί βήμα για διάλογο και περεταίρω διερεύνηση στο ευρύτερο πεδίο της Οπτικής Επικοινωνίας.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 2 έως τις 16 Οκτωβρίου 2015, στο αίθριο έξω από τις αίθουσες διεξαγωγής των ανακοινώσεων του συνεδρίου, στο Κτίριο Τάσσος Παπαδόπουλος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, στη γωνία των οδών Θέμιδος και Ιφιγενείας, στη Λεμεσό.

Τη διοργάνωση του συνεδρίου υποστηρίζουν, επίσης, τα Ερευνητικά Εργαστήρια του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών (ΣΟΕ και ΕΕΓΓΕ), Η Ελληνική Σημειωτική Εταιρία, η United Designs Alliance και το «The Copy Shop».

Πληροφορίες:

www.icsvc-conference.com και στα τηλέφωνα 2500 2223 & 2500 2530